Sandoz Kafa Feneri


Bu proje de 2008 Yeni Ay Macera Yarışı'na yönelik yapılmış bir çalışma. Kendisi daha sonra yarış malzeme listemizin baştacı olmuştur. Yeni ay zamanı akşam 6'dan diğer gün sabah 9'a kadar orienteering üzerine kurulu bir yarış koşacaksanız etrafınızı net görebilmenizin önemi büyük oluyor.

Fener aslen bir önceki Fener Sandoz projesi üzerine kurulu. Aynı 1W 120Lümen LED'ler kullanıldı. Bu LED'lerin şuanki fiyatı 6$. Fener Sandoz ile temel farklılıklar ise şu şekilde:
  1. LED ünitesi kafada ve pil haznesine 1,5 metrelik bir kablo ile bağlı.
  2. LED üzerindeki lens el fenerindekinden daha geniş açılı (16 yerine 30 derece)
  3. Fener selektör yapabiliyor (uzunu ve kısası var evet!)
  4. Işık beyaz renk
'Ana güç ünitesi' muhafazası olarak yine vazgeçilmez Kalsiyum Sandoz kutusunu kullandım. Komik görünmesinin yanında su geçirmez ve darbelere dayanıklı ideal bir kap olan bu kutu görenlerin de çok ilgisini çekiyor ve komik muhabbetlerin oluşmasına neden oluyor. Bu hafta konuştuğum birisinden Umut Sarıkaya'nın 'Sandoz kutularını saklayan adam' konulu bir karikatürü olduğunu öğrendim. Belli ki Sandoz'un o suda eriyişini hiç bir çocuk unutamamış. Sandoz artık popüler kültürün vazgeçilmez bir öğesi, küçük çaplı bir efsane olmuş.


Kablo olarak ilk önce sahne tipi mikrofon kablosu kullanmaya karar kılmıştım. Çünkü bu kablolar ezilip bükülmeye fazlasıyla dayanıklı oluyorlar. Fakat daha sonra bir yakınım cep telefonu şarj aletlerinin de çok sağlam kabloları olduğunu söyledi. Evde hurda bir şarj cihazı buldum ve daha hafif olduğu için onu kullanmaya karar verdim. Fazladan koruma sağlaması için de 4mm'lik bir halatın içini boşaltıp kılıfını kablonun etrafına geçirdim. Kablo konusu kapandı.

Elektronik devre içindeki akım kesme noktasını belirleyen dirence paralel ikinci bir direnç ekleyerek uzun/kısa far ayarının yapılabilmesini sağladım. İkinci direnç devreden çıkınca kısalar, devrede iken de uzunlar yanıyor. Pil zayıflar ise kısa ve uzunun bir farkı kalmıyor.


LED ünitesini kafaya bağlamak için takım arkadaşım Burç Aksoy'un cırtcırt ve lastikli bant teknolojilerini kullandım. Aldığımız lastikli banta cırtcırtlar ile LED'i takıp kablosunu da güzel bir düğüm ile kafa şeridine sabitledim. Yukarı aşağı ayarı yapılamasa da fener makul bir açıda sabitlenmiş şekilde aşağıya bakıyor.


Işık karşılaştırması için aşağıdaki resimleri ekliyorum. İlk resimde yukarıda sağda görülen 12 LED'lik sıradan kafa feneri kullanılmış. İkinci resimde de benim Sandoz. Resimleri manuel modda ve iki resimde de eşit pozlayarak çektim ki karşılaştırma yapılabilsin.



Pil ömrü uzunlar yanıyor iken ve 2600mAh şarjlı pil kullanımında 6 saat kadar. Bu süre sonrasında ışık azalıyor fakat halen işe yarar olmaya devam ediyor.

Bu fener aldığından çok daha fazlasını ödedi şimdiden. Zaten aldığı da 15-20 lira kadardı.

Bu benim için oldukça bitmiş bir proje olsa da şu an eklemek isteyeceğim bir özellik var; fade in ve fade out. Eğer LED'e paralel bir kapasitör koyarsam akım kısıtlayıcı devre de bulunduğu için LED yavaş yavaş yanmaya başlayıp kapatınca da yavaş yavaş sönecektir. Çok havalı!! Bunu yapmanın bir yolunu bulmalıyım.

---

Malzeme listesi şu şekilde. Yapmak isteyenlere kolay gelsin.

Comments

Direnç said…
Eline sağlık Kerem,

bir de şemayı koysan iyi olurdu :)
Linkten bulduk sorun yok ama gene de olsa fena olmaz..

Yaptım kullanıyorum. Detayları yollarım sana da. ben nokia BLC4C pil kullandım. hem hafif hem de kafanın arkasında karşı ağırlık yaparak dengeyi sağlıyor..